KURS PRZEDMATURALNY 2017

Szanowni Państwo,

Dyrekcja Instytutu Polonistyki i Kulturoznawstwa UO już po raz trzeci  zaprasza wszystkich chętnych maturzystów do wzięcia udziału w bezpłatnym kursie przygotowującym do matury z języka polskiego. Zapisy bezpośrednio w sekretariacie Instytutu (p. 203), telefonicznie: (77) 54 16 003 lub drogą mailową: filpol@uni.opole.pl do 10 lutego 2017 roku lub do wyczerpania limitu miejsc.

HARMONOGRAM WARSZTATÓW:

 poniedziałek, 13 lutego 2017:

9.30 – 11.00  –  dr Anna Tabisz, Jak mówić, żeby odnieść sukces na egzaminie. Retoryka mowy niewerbalnej

11.15 – 12.45  – prof. dr hab. Marzena Makuchowska, O języku i komunikacji językowej. Współczesna polszczyzna w kontekście kulturowym.  Wiedza o języku – powtórka przed maturą

13.15 – 14.45 – prof. dr hab. Eugeniusz Wilk, Filmowe gry intertekstualne

wtorek, 14 lutego 2017:

9.30 – 11.00 – prof. dr hab. Marek Dybizbański , Dziady Adama Mickiewicza

11.15 – 12.45 – prof. dr hab. Sabina Brzozowska, Wesele Stanisława Wyspiańskiego

13.15 – 14.45 – prof. dr hab. Aneta Mazur, W kręgu powieści pozytywistycznej

środa, 15 lutego 2017:

9.30 – 11.30 – prof. dr hab. Mirosław Lenart, Jan Kochanowski: Treny, pieśni), dr Joanna Zagożdżon, Mikołaj Sęp Szarzyński; Horacy – wybrane liryki

11.45 – 13.15 – dr hab. Adrian Gleń, Poezja Białoszewskiego, Miłosza, Szymborskiej, Herberta, Barańczaka – analiza wybranych utworów

13.30 – 15.00 – dr Zbigniew Bitka, W poszukiwaniu prawdy o człowieku. XX-wieczna dramaturgia oraz powieść polska i  światowa

 

Wszystkie zajęcia odbywać się będą w sali 301, czyli auli Błękitnej (Collegium Maius, pl. Kopernika 11, III piętro).

SERDECZNIE ZAPRASZAMY WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH, ŻYCZĄC POWODZENIA NA MATURZE!

Witryna, którą obecnie przeglądasz, wykorzystuje pliki cookies w celu poprawnej realizacji dostarczanych usług i informacji oraz w celach gromadzenia anonimowych informacji statystycznych. Więcej informacji >>

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close